Kereviz, yaprakları ve kökü yenebilen bir sebze türüdür. Kereviz ile çorba, salata, dolma, zeytinyağlı ve kıymalı olmak üzere farklı şekillerde yemek yapılabilmektedir. Kerevizin iştah aştığı ve bir çok hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Kereviz, mideyi kuvvetlendirir, böbrek üstü bezlerini çalıştırır, sivilcelere iyi gelir, böbrek taşını giderir ve antioksidan özelliği vardır. Daha pek çok faydası bulunan kerevizi özellikle kış aylarında bol tüketmek hastalıklara karşı bağışıklık sistemimizi kuvvetlendir.
Kereviz Yemeği Malzemeler
- 1 tane kereviz
- 1 tane havuç
- 1 tane kuru soğan
- 2 yemek kaşığı haşlanmış nohut
- 4 yemek kaşığı zeytinyağ veya sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Yarım çay kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı tuz
Kereviz Yemeği Yapılışı
Kerevizin yaprakları ayıklanır, kötü olanlar atılır. Taze yaprakları 2-3 cm. gibi iri iri doğranır. Kerevizin baş kısmı da küp şeklinde doğranır. Doğranan bütün kereviz parçaları geniş bir kabın içerisinde bol su ile iyice yıkanır.
Kuru soğanın kabukları soyulup yemeklik olarak küçük küçük doğranır. Bir tencere içerisinde zeytinyağ ile soğan koyularak soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Domates salçası ve kırmızı biber eklenip karıştırılır. Doğranmış kerevizler ile tuz eklenip tencerenin kapağı kapalı olarak beş dakika kadar kısık ateşte pişirilir. Kerevizler renk değiştirince üzerini geçecek kadar sıcak su ekleyip yumuşayıncaya kadar pişirilir. Yaklaşık 20 dakika gibi bir sürede pişer. İsteğe göre üzerine haşlanmış nohut ekleyip beş dakika daha pişirilebilir.
Kereviz yemeği pişince ocaktan indirilip servis edilebilir.
Afiyet olsun...
Kıymalı Kereviz Dolması Malzemeler
- 250 gram az yağlı kıyma
- 4 tane orta büyüklükte kereviz
- 1 tane kuru soğan
- 2 tane domates
- Yarım limon
- 4-5 dal maydanoz
- 2 yemek kaşığı sıvı yağ
- 1 çay kaşığı pul biber
- Yarım çay kaşığı karabiber
- 1 tatlı kaşığı tuz
Kıymalı Kereviz Dolması Yapılışı
Kerevizler ayıklanıp yıkanır, daha sonra da ortasından iki parçaya bölünerek içleri oyulur. Bir tencere içerisine kerevizler koyulu üzerine yarım limon suyu sıkılıp üzerini geçecek kadar su ile beraber haşlanır. Daha sonra suyun içinden çıkarılıp bir kenara alınır, fakat haşlama suyu dökülmez.
Kuru soğan yemeklik olarak doğranır. Domatesler de kabukları soyularak, küp şeklinde doğranır. Bir tencere içerisine sıvı yağ koyulup soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra kıyma ilave edilerek bıraktığı suyu çekinceye kadar kavrulur. Üzerine doğranmış domatesler ilave edilir. Domatesler suyunu çekince kıyılmış maydanoz, tuz, karabiber ve pul biber eklenir ve iki dakika daha karıştırılarak pişirilip ocaktan indirilir.
Haşlanmış kerevizlerin iç kısmı hazırlanan kıymalı harç ile doldurularak üzerine birer dilim domates koyulur. Daha sonra bütün kerevizlerin içi aynı şekilde doldurularak,bir tencereye dizilir. Daha önce kereviz haşlanan suyu da ekleyerek ocağa koyulur. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınıp kerevizler istenilen kıvama gelinceye kadar pişirilir.
Kıymalı kereviz dolması ılık olarak servis edilir.
Afiyet olsun...
Zeytinyağlı Kereviz Malzemeler
- 1 kg. kereviz
- 2 tane havuç
- 1 çay bardağı haşlanmış bezelye
- 2 tane orta boy kuru soğan
- 1 yemek kaşığı un
- 1 su bardağı zeytinyağ
- 1 su bardağı portakal suyu
- 1 tatlı kaşığı toz şeker
- 1 tatlı kaşığı tuz
Zeytinyağlı Kereviz Yapılışı
Havuçlar yıkanıp, kabukları kazınır ve halka şeklinde dilimlere kesilir. Kuru soğan yemeklik olarak küçük küçük doğranır. Bir tencere içerisine zeytinyağ koyulup soğanlar eklenir. Kısık ateşte karıştırılarak havuçlar ilave edilir. Soğanlar pembeleşinceye kadar kavrulur ve kereviz ilave edilir. Daha sonra üzerine haşlanmış bezelye, tuz, toz şeker ve portakal suyu eklenerek orta ateşte kaynamaya bırakılır. Kaynamaya başlayınca kısık ateşe alınarak bütün sebzeler yumuşayana kadar pişirilir. Eğer yemeğin suyu azalır ise biraz daha sıcak su ilavesi yapılabilir. Zeytinyağlı kereviz pişince ocaktan indirilir ve ılınınca servis edilir.
Afiyet olsun...
Kereviz Yaprağı Salatası Malzemeler
- 1 tutam kereviz yaprağı
- 2 tane havuç
- 1 çay bardağı süzme yoğurt
- 1 diş sarımsak
- 1 yemek kaşığı mayonez
- 3 yemek kaşığı zeytinyağ
- 1 çay kaşığı tuz
Kereviz Yaprağı Salatası Yapılışı
İlk olarak kereviz yaprakları ayıklanıp kalın kısımlarından ayrılır. Bol su ile yıkanarak doğranır. Yapışmaz bir tavanın içerisine zeytinyağ koyup kızdırılır. Üzerine doğranmış kereviz yaprakları ilave edilerek yumuşayıncaya kadar pişirilir. süzme yoğurt biraz su ile ezilerek ezilmiş sarımsak ve mayonez eklenir.
Havuçlar yıkanıp kabukları bıçak ile kazınır ve dilimler halinde kesilir. Pişen kereviz yaprakları servis tabağına alınır. Kereviz yapraklarının üzerine yoğurt gezdirilip, havuç dilimleri ile süslenir. Kereviz yaprağı salatası servise hazırdır.
Afiyet olsun...