Kerevizin Faydaları ve Kullanımı
21 Temmuz 2024

Kerevizin Faydaları ve Kullanımı

Kereviz Nedir?

Kereviz, maydanozgiller familyasına ait, yaprakları ve kökü tüketilen iki yıllık bir bitkidir. Bitkinin çiçekleri krem rengine çalan beyaz renkte ve 2-3 mm çapındadır. Yaprakları bir metreye kadar uzayabilir. Keskin bir kokusu bulunan kereviz, daha çok Avrupa'nın kuzey ve batı sahil yörelerinde bolca yetişir. Yaprak ve sapları salata yapımında, kökleri yemeklerde, tohumları ise bitkisel tedavi alanında kullanılır. Şifalı özelliklerinden faydalanmak için çayı, tentürü yapılır ve eter yağı çıkarılır. Bitkinin yirmi kadar alt türü bulunmaktadır. Anavatanının doğu Akdeniz ülkeleri olduğu bilinen kereviz, birçok ülkede yetişmektedir. Ülkemizde ise hemen her yerde yetişir.

Kerevizin Yapısı Nasıldır?

Kerevizin kökleri çapı 10-20 cm olan yumru şeklindedir ve yan kökleri bulunur. Dışı sarımsı renkte, içi beyaz renkte yumuşak ve aralarda boşlukları olan bir kök yapısına sahiptir. İki yıllık bir bitki olan kereviz, ilk yılda kök ve uzun saplı rozet yapraklara, ikinci yılda ise boyu bir metreye çıkarak çiçekler açar, tohum verir ve üst tarafları çatallaşır. Tohumları özel bir koku içerir. Üstteki yaprak gövdeye, alt yapraklar ise gövdeye oturur. Yaprakları çoğunlukla üçlü yapraklardan oluşur. Kenarları derin dişli yapıda ve koyu yeşil renktedir. Çiçekler 3-6 mm büyüklüğünde, beyaz ve sarımsı ya da yeşilimsi renkte taç çiçekleri bulunur. Ortalama olarak 10-15 çiçek şemsiyeciği, 9-16 şemsiyecik ise bir şemsiyeyi oluşturur. Meyveler 1-2 mm çapında olup, üzerinde yay şeklinde üç çıkıntı vardır. Parlak, tüysüz, özel kokulu, esmer, köşeli, yassı ya da yuvarlak olur. Sert rüzgârlardan korunmalı, güneşten sakınılmalıdır. Bol sulu, nemli ve bitek topraklar tercih edilmelidir. Fide durumunda yeri değiştirilip, daha iyi verim için şaşırtma yapılmalıdır.

Kereviz Hasat Zamanı Ne Zamandır?

Büyüyen ve dallanan bitkinin taze yaprakları ve sapları Mayıs ayından Ekim ayına kadar kesilir. Kök kısımları Ekim ayında çıkarılır ve yıkanır. Bu kökler yemeklerde kullanılır. Tohumlar ise Ekim ayından Kasım ayına kadar toplanarak kurutulur.

Kerevizin Faydaları ve Kullanım Alanları Nelerdir?

  • İçeriğinde besleyici maddelerin bulunması bitkiyi gıdalar arasına sokmuştur. Sebze olarak kullanılabileceği gibi, suyu çıkarılarak içilebilir.
  • Yaprakları kurutularak yemeklerde çeşni olarak kullanılır.
  • Tohumları öğütülerek, tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kereviz tuzu olarak kullanılır.
  • Uyarıcı özelliği vardır.
  • İdrar söktürücü özelliğiyle, böbreklerin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.
  • Kan temizleyici özelliklere sahiptir.
  • İçeriğinde bulunan apiol, idrar yollarının temizlenmesini sağlar.
  • Bağırsaklardaki gazı giderir.
  • İştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı bir sebzedir.
  • Sinir sistemi üzerine olumlu etkiler yapar.
  • Metabolizmayı güçlendirmeye yarar.
  • Artrit, romatizma ve gut hastalığının tedavisine olumlu etkiler yapar.
  • Afrodizyak etkileri bulunmaktadır.

Ek Bilgiler

Kerevizin tarihi oldukça eskiye dayanır ve Antik Yunan ve Roma dönemlerinde hem mutfakta hem de tıbbi amaçlarla kullanıldığı bilinmektedir. Kereviz, düşük kalorili bir sebze olduğu için diyet yapanlar tarafından da tercih edilmektedir. Ayrıca, kereviz yaprakları ve sapları, iyi bir C vitamini, potasyum ve folat kaynağıdır.

Kerevizin suyu, detoks içeceklerinde ve sağlık kürlerinde kullanılmaktadır. Antioksidan özellikleri sayesinde bağışıklık sistemini güçlendirdiği ve vücudu serbest radikallerin zararlı etkilerinden koruduğu belirtilmektedir. Kereviz ayrıca, düşük sodyum içeriği sayesinde kan basıncını düzenlemeye yardımcı olur.

Kereviz tüketirken dikkat edilmesi gereken noktalardan biri de, bazı kişilerde alerjik reaksiyonlara neden olabileceğidir. Bu nedenle, kerevizi ilk kez tüketenlerin dikkatli olması ve herhangi bir alerjik belirti gözlemlemeleri durumunda bir uzmana başvurmaları önerilir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Portakallı Kereviz Tarifi ve Malzemeleri

Portakallı Kereviz Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Tuzu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Kereviz Tuzu Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Terbiyeli Kereviz Tarifi ve Malzemeleri

Terbiyeli Kereviz Tarifi ve Malzemeleri

Etli Terbiyeli Kereviz Tarifi

Etli Terbiyeli Kereviz Tarifi

Kereviz Yemeği Tarifi ve Malzemeleri

Kereviz Yemeği Tarifi ve Malzemeleri