Kereviz Tuzu

Kereviz Tuzu; Kereviz, maydanozgiller familyasına ait olan kökü ve yaprakları yenilebilir bir bitkidir. Bitkinin çiçekleri kreme yakın beyaz renktedir. Yapraklarının boyu yaklaşık bir metre olabilir. Kendine özgü kokusu olan bitkidir. Avrupa'nın kuzey ve batı sahil yörelerinde doğa yapısı gereği yetiştirilmeye uygundur ve en çok buralarda yetiştirilir.
Yaprak ve sapları genelde salata yapımında, kökleri yemeklerde, tohumları ise bitkisel tedavide yaygın olarak kullanılır. Şifa verici özelliği nedeniyle çayı yapılır, eter yağı da yine bu bitkiden çıkarılır. Ülkemizde de yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Çapı 15-20 cm olan bitkinin kökleri yumru şeklindedir. Yaprakları çoğunlukla üçlü yapraklardan oluşmaktadır. Yaprakların kenarları derin dikenli yapıda ve yeşil renkte olur. Çiçekleri genellikle 6 mm büyüklüğünde, beyaz ve sarımsı renklerde taç şeklinde çiçekleri vardır. Ortalama olarak 13-15 çiçeği olan bir bitkidir. Üreticiliği yapılırken sert rüzgârlardan korunmalı, güneşten de mümkün olduğunca sakınılmalıdır. Bol sulu ve nemli topraklar yetiştirilmesinde tercih edilmelidir. Fide durumundayken yeri değiştirilirse, daha iyi verim için şaşırtma yöntemi yapılmış olur.

İdrar söktürücü, böbreklerin sağlıklı ve düzenli çalışmasına, kan temizleyici özelliğe, bağırsaklardaki gazların giderilmesine, iştah açıcı ve sindirimi kolaylaştıran, sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olan, metabolizmayı güçlendirmeye yarayan ve bunun gibi birçok faydası olan, tüketilmesinde fayda olan bir bitkidir.

Bu kadar bilgisini verdiğimiz kerevizin yemeklere tat vermek ve daha değişik tatlar oluşturmak için aktarlarda satılan kereviz tuzunu evde de nasıl yapacağınızın tarifine geçmek istiyorum.

Malzemeleri

  • Kereviz yaprağı
  • Kereviz tohumu

Nasıl Yapılır?


Kereviz yapraklarını istediğiniz kadar alıp, önceden ısıtılmış 160 derecedeki fırında kurutuyoruz. Bu kurutma işlemi yaprakların nemini kaybettiğini gördüğümüzde ve hafif kararmaya başlayana kadar takip edilmesi gerekir. Fırından aldığımız yaprakların soğumasını beklerken bir havanda kereviz tohumunu dövüyoruz ve içine yaprakları da ekleyip biraz daha dövdükten sonra kereviz tuzumuz hazır hale gelmiş oluyor. Özellikle et yemeklerine harika bir tat veren bu tuzu denemenizi tavsiye ederim.
19.01.2024 20:23:46
Kereviz Tuzu ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kereviz Tuzu Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

0 Yorum Yapılmış "Kereviz Tuzu"
Kayıtlı yorum bulunamadı ilk yorumu siz ekleyin

Zeytinyağlı Kereviz

Zeytinyağlı kereviz; kereviz yemeğinin zeytinyağı kullanılarak yapılmasıdır. Kereviz zeytinyağlı olarak, dolması yapılarak, sebze yemeği olarak, salatası vey...
Devamını Oku

Kereviz Salatası

Kereviz salatası, farklılık arayanlar için oldukça hoş bir seçim olabilmektedir. Kereviz salatasının tarifini de vereceğiz ancak tarifi vermeden önce kereviz...
Devamını Oku

Portakallı Kereviz

Portakallı kereviz tarifi; vücudu güçlendirdiği gibi sağlıklı yaşamın kapıları açan bir tariftir. İştah açıcı özelliği olmakla birlikte karaciğer şişliğ...
Devamını Oku

Kereviz Sapı Çorbası

Kereviz Sapı çorbası, Kereviz denince akla birçok tarif gelir, kullanım alanı oldukça geniş olan bu sebzenin, çorbası, etlisi, tavuklusu, zeytinyağlısı, sala...
Devamını Oku

Kereviz

Kereviz, maydanozgiller familyasına ait olan yaprakları ve kökü tüketilen iki yıllık bir bitkidir. Bitkinin çiçekleri kreme çalan beyaz renkte ve 2-3 mm...
Devamını Oku

Etli Terbiyeli Kereviz Tarifi

Malzemeler.4 adet orta boy kereviz (Yapraklı)2 adet orta boy patates.1 orta boy soğan...
Devamını Oku

Kerevizin Faydaları

Kereviz, besleyici değeri oldukça yüksek olan bir bitkidir. A, B, C vitaminlerini ve fosfor, selenyum, çinko ve bakır içerir. Besin değeri yüksek olduğu...
Devamını Oku

Kereviz Yemekleri

Kereviz, yaprakları ve kökü yenebilen bir sebze türüdür. Kereviz ile çorba, salata, dolma, zeytinyağlı ve kıymalı olmak üzere farklı şekillerde yemek yapılabil...
Devamını Oku

Terbiyeli Kereviz

Terbiyeli kereviz, severek tüketeceğiniz yemekler arasındadır. Besleyici değeri yüksek olan kereviz, içeriğindeki A, B ve C vitaminleri, selenyum, bakır...
Devamını Oku

Kereviz Yemeği

Kereviz yemeği, bol vitamin ve çeşitli mineraller içeren kerevizden yapılmaktadır. Kerevizin faydaları arasında böbrek üstü bezlerin çalışmasını sağlama...
Devamını Oku

Kereviz Çorbası

Kereviz Çorbası İçin Malzemeleri1 adet kuşbaşı doğranmış kereviz1 adet kuşbaşı doğranmış havuç1 adet kuşbaşı doğranmış p...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Kereviz
Kereviz Salatası
Portakallı Kereviz
Kereviz Sapı Çorbası
Kereviz Tuzu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024