Kereviz

Kereviz, maydanozgiller familyasına ait olan yaprakları ve kökü tüketilen iki yıllık bir bitkidir. Bitkinin çiçekleri kreme çalan beyaz renkte ve 2-3 mm çapındadır. Yaprakları bir metreye kadar uzayabilir. Kokusu olan bitki, daha çok Avrupa'nın kuzey ve batı sahil yörelerinde bolca yetişir. Yaprak ve sapları salata yapımında, kökleri yemeklerde, tohumları ise bitkisel tedavi alanında kullanılır.
Şifalı özelliğinden faydalanmak için çayı, tentürü yapılır, eter yağı çıkarılır. Bitkinin yirmi kadar alt türü bulunmaktadır. Anavatanının doğu Akdeniz ülkeleri olduğu bilinen kereviz, birçok ülkede yetişmektedir. Ülkemizde hemen her yerde yetişir.

Kerevizin yapısı nasıldır?


Çapı 10-20 cm olan kökleri yumru şeklinde olan bitkinin yan kökleri bulunmaktadır. Dışı sarımsı renkte, içi beyaz renkte yumuşak ve aralarda boşlukları olan kök yapısına sahiptir. İki yıllık bir bitki olan kereviz, ilk yılda kök ve uzun saplı rozet yapraklara, ikinci yılda ise boyu bir metreye çıkarak, çiçekler açar, tohum verir ve üst tarafları çatallaşır. Tohumları özel bir koku içerir. Üstteki yaprak gövdeye alt yapraklar oturur. Yaprakları çoğunlukla üçlü yapraklardan oluşur. Kenarları derin dişili yapıda ve koyu yeşil renktedir. Çiçekler 3-6 mm büyüklüğünde, beyaz ve sarımsı ya da yeşilimsi renkte taç çiçekleri bulunur. Ortalama olarak 10-15 çiçek şemsiyeciği, 9-16 şemsiyecik ise bir şemsiyeyi oluşturmaktadır. Meyveler 1-2 mm çapında, üzerinde yay şeklinde üç çıkıntı vardır.
Parlak, tüysüz, özel kokulu, esmer, köşeli, yassı ya da yuvarlar olur. Sert rüzgârlardan korunmalı, güneşten sakınılmalıdır. Bol sulu, nemli ve bitek topraklar tercih edilmelidir. Fide durumunda yeri değiştirilip, daha iyi verim için şaşırtma yapılmalıdır.

Kereviz hasat zamanı ne zamandır?


Büyüyen dallanan bitkinin taze yaprakları ve sapları Mayıs ayından, Ekim ayına kadar kesilir. Kök kısımları Ekim ayında çıkarılır ve yıkanır. Bunlar yemeklerde kullanılır. Tohumları ise Ekim ayından, Kasım ayına kadar toplanarak, kurutulur.

Kerevizin faydaları ve kullanım alanları nelerdir?

  • İçeriğinde besleyici maddelerin bulunması bitkiyi gıdalar arasına sokmuştur. Sebze olarak kullanılabileceği gibi, suyu çıkarılarak içilebilir.
  • Yaprakları kurutularak yemeklerde çeşni olarak kullanılır.
  • Tohumları öğütülerek, tuzsuz rejimlerde sofra tuzu yerine kereviz tuzu olarak kullanılır.
  • Uyarıcı özelliği vardır.
  • İdrar söktürücü özelliğiyle, böbreklerin sağlıklı çalışmasına katkı sağlar.
  • Kan temizleyici özelliklere sahiptir.
  • İçeriğinde bulunan apiol, idrar yollarının temizlenmesini sağlar.
  • Bağırsaklardaki gazı giderir.
  • İştah açıcı ve sindirimi kolaylaştırıcı bir sebzedir.
  • Sinir sistemi üzerine olumlu etkiler yapar.
  • Metabolizmayı güçlendirmeye yarar.
  • Artrid, romatizma ve gut hastalığının tedavisine olumlu etkiler yapar.
  • Afrodizyak etkileri bulunmaktadır.
21.01.2024 13:31:22
Kereviz ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.

Sayfayı Düzenle

Kereviz Yorumları

Kırmızı sayıyı girin

3 Yorum Yapılmış "Kereviz"
Kardeşime kereviz diyom diye merak Edip girdim
Kereviz . 28.10.2017
Kerevizi evde yetiştirmek istiyorum. Saksıda ne şekilde yetiştirebilirim. Tohum ekimi, sulaması toprağı ne şekilde olmalı ? Bu konuda bilgilendirici bir makale olursa sitede güzel olur.
Önder . 28.10.2013
kereviz çok faydalı bir bitki herkes bence hergün kullanmalı
ali . 07.06.2013

Zeytinyağlı Kereviz

Zeytinyağlı kereviz; kereviz yemeğinin zeytinyağı kullanılarak yapılmasıdır. Kereviz zeytinyağlı olarak, dolması yapılarak, sebze yemeği olarak, salatası vey...
Devamını Oku

Kereviz Salatası

Kereviz salatası, farklılık arayanlar için oldukça hoş bir seçim olabilmektedir. Kereviz salatasının tarifini de vereceğiz ancak tarifi vermeden önce kereviz...
Devamını Oku

Portakallı Kereviz

Portakallı kereviz tarifi; vücudu güçlendirdiği gibi sağlıklı yaşamın kapıları açan bir tariftir. İştah açıcı özelliği olmakla birlikte karaciğer şişliğ...
Devamını Oku

Kereviz Sapı Çorbası

Kereviz Sapı çorbası, Kereviz denince akla birçok tarif gelir, kullanım alanı oldukça geniş olan bu sebzenin, çorbası, etlisi, tavuklusu, zeytinyağlısı, sala...
Devamını Oku

Kereviz Tuzu

Kereviz Tuzu; Kereviz, maydanozgiller familyasına ait olan kökü ve yaprakları yenilebilir bir bitkidir. Bitkinin çiçekleri kreme yakın beyaz renktedir. Yapra...
Devamını Oku

Kerevizin Faydaları

Kereviz, besleyici değeri oldukça yüksek olan bir bitkidir. A, B, C vitaminlerini ve fosfor, selenyum, çinko ve bakır içerir. Besin değeri yüksek olduğu...
Devamını Oku

Kereviz Yemekleri

Kereviz, yaprakları ve kökü yenebilen bir sebze türüdür. Kereviz ile çorba, salata, dolma, zeytinyağlı ve kıymalı olmak üzere farklı şekillerde yemek yapılabil...
Devamını Oku

Terbiyeli Kereviz

Terbiyeli kereviz, severek tüketeceğiniz yemekler arasındadır. Besleyici değeri yüksek olan kereviz, içeriğindeki A, B ve C vitaminleri, selenyum, bakır...
Devamını Oku

Kereviz Yemeği

Kereviz yemeği, bol vitamin ve çeşitli mineraller içeren kerevizden yapılmaktadır. Kerevizin faydaları arasında böbrek üstü bezlerin çalışmasını sağlama...
Devamını Oku

Kereviz Çorbası

Kereviz Çorbası İçin Malzemeleri1 adet kuşbaşı doğranmış kereviz1 adet kuşbaşı doğranmış havuç1 adet kuşbaşı doğranmış p...
Devamını Oku

 

Popüler İçerik
Zeytinyağlı Kereviz
Kereviz Salatası
Portakallı Kereviz
Kereviz Sapı Çorbası
Kereviz Tuzu
Son Forum Konuları
Yardım Sayfaları
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024