{ "title": "Zeytinyağlı Kereviz", "image": "https://www.kereviz.gen.tr/images/zeytinyagli-kereviz(1).JPG", "date": "21.01.2024 11:12:02", "author": "Özenay", "article": [ { "article": "Zeytinyağlı kereviz; kereviz yemeğinin zeytinyağı kullanılarak yapılmasıdır. Kereviz zeytinyağlı olarak, dolması yapılarak, sebze yemeği olarak, salatası veya çorbası yapılarak yaygın bir şekilde kullanılan bir sebzedir. Zeytinyağlı kereviz özellikle batı illerimizde Ege ve Akdeniz bölgesinde daha çok yapılmaktadır. Kerevizin sağlığımız yönünden pek çok faydası vardır. Kandaki stres hormonlarını azaltır ve sinir yorgunluğunu giderir. Cinsel gücü ve isteği artırır, iktidarsızlığı giderir. Ağız kokusunu önler, iştah açar. Karaciğer şişliğini ve sarılığı giderir, gaz söktürücüdür. Böbrek kumunun ve taşlarının dökülmesine yardımcı olur. Hipertansiyon, diyabet ve prostat hastalarına faydalıdır. Cilde parlaklık verir, tazeler, anne sütünü artırır. Bu kadar faydalı bir sebzenin zeytinyağı da kullanılarak daha da sağlıklı bir hale getirilir. Yemek davetlerinde sunacağımız lezzetli bir sebze yemeğidir. Özellikle de çocuklarımıza sevdirerek yedirebileceğimiz faydalı bir yiyecektir.

Zeytinyağlı Kereviz Malzemeleri
Zeytinyağlı Kereviz Nasıl Yapılır?

Öncelikle yemeğe kullanacağımız, sebzeleri yıkayıp soyalım. Kerevizlerin saplarını ve kök kısımlarını keserek temizleyelim. Kerevizleri zamanımız olup da bekletecek olursak bol limon sıkılmış suyun içine koyabiliriz. Bir süre beklettikten sonra kerevizleri küp-küp doğrayalım, diğer sebzeleri de aynı şekilde doğrayalım. Kuru soğanı yemeklik olarak doğrayalım ve yemeği pişireceğimiz büyük bir tencereye koyalım. Zeytinyağı, toz şeker ve tuz ilave ederek pembeleşinceye kadar kavuralım. Soğanlar pembeleşince üzerine havuçları ilave edip 1-2 dakika kadar karıştırarak kavuralım. Üzerine patates ve kerevizleri koyup 1-2 kez karıştıralım. Yemeğe iki su bardağı portakal suyu koyalım. Portakal suyu taze sıkılırsa daha iyi olur ancak herhangi bir marka olması da fark etmez sadece lifli olmaması gerekir. Orta derecedeki ateşte bir taşım kaynatalım. Zeytinyağlı kereviz kaynayınca, ocağı en kısık ateşe ayarlayarak kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirelim. Zeytinyağlı kereviz oda sıcaklığında bir süre bekletildikten sonra soğuk olarak servis edilir.

Afiyet olsun.
" } ] }