{ "title": "Kereviz Tuzu", "image": "https://www.kereviz.gen.tr/images/kereviz-tuzu.jpg", "date": "19.01.2024 20:23:46", "author": "engin aktu", "article": [ { "article": "Kereviz Tuzu; Kereviz, maydanozgiller familyasına ait olan kökü ve yaprakları yenilebilir bir bitkidir. Bitkinin çiçekleri kreme yakın beyaz renktedir. Yapraklarının boyu yaklaşık bir metre olabilir. Kendine özgü kokusu olan bitkidir. Avrupa'nın kuzey ve batı sahil yörelerinde doğa yapısı gereği yetiştirilmeye uygundur ve en çok buralarda yetiştirilir. Yaprak ve sapları genelde salata yapımında, kökleri yemeklerde, tohumları ise bitkisel tedavide yaygın olarak kullanılır. Şifa verici özelliği nedeniyle çayı yapılır, eter yağı da yine bu bitkiden çıkarılır. Ülkemizde de yaygın olarak yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Çapı 15-20 cm olan bitkinin kökleri yumru şeklindedir. Yaprakları çoğunlukla üçlü yapraklardan oluşmaktadır. Yaprakların kenarları derin dikenli yapıda ve yeşil renkte olur. Çiçekleri genellikle 6 mm büyüklüğünde, beyaz ve sarımsı renklerde taç şeklinde çiçekleri vardır. Ortalama olarak 13-15 çiçeği olan bir bitkidir. Üreticiliği yapılırken sert rüzgârlardan korunmalı, güneşten de mümkün olduğunca sakınılmalıdır. Bol sulu ve nemli topraklar yetiştirilmesinde tercih edilmelidir. Fide durumundayken yeri değiştirilirse, daha iyi verim için şaşırtma yöntemi yapılmış olur.

İdrar söktürücü, böbreklerin sağlıklı ve düzenli çalışmasına, kan temizleyici özelliğe, bağırsaklardaki gazların giderilmesine, iştah açıcı ve sindirimi kolaylaştıran, sinir sistemi üzerinde rahatlatıcı etkisi olan, metabolizmayı güçlendirmeye yarayan ve bunun gibi birçok faydası olan, tüketilmesinde fayda olan bir bitkidir.
Bu kadar bilgisini verdiğimiz kerevizin yemeklere tat vermek ve daha değişik tatlar oluşturmak için aktarlarda satılan kereviz tuzunu evde de nasıl yapacağınızın tarifine geçmek istiyorum.

Malzemeleri
Nasıl Yapılır?

Kereviz yapraklarını istediğiniz kadar alıp, önceden ısıtılmış 160 derecedeki fırında kurutuyoruz. Bu kurutma işlemi yaprakların nemini kaybettiğini gördüğümüzde ve hafif kararmaya başlayana kadar takip edilmesi gerekir. Fırından aldığımız yaprakların soğumasını beklerken bir havanda kereviz tohumunu dövüyoruz ve içine yaprakları da ekleyip biraz daha dövdükten sonra kereviz tuzumuz hazır hale gelmiş oluyor. Özellikle et yemeklerine harika bir tat veren bu tuzu denemenizi tavsiye ederim.
" } ] }